Fonott kalács

Beküldte: NMI Heves Megyei Igazgatóságának Komatál Közössége

 

A tésztához egy mély tálban a margarinnal elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet. Beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a tojssárgájákat, majd ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadva lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából cipót formálunk; egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig hagyjuk kelni (duplájára nőni).

Ha megkelt, a tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 cm hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat - mint egy copfot - befonjuk.

A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).

Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést, míg szép aranybarna lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

 

Jó étvágyat!

Szóljon hozzá!

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 7 dkg margarin
  • 3 dkg friss élesztő (vagy 7 g száraz élesztő)
  • 1 kk só
  • 1 kk kristálycukor
  • 4 dl tej
  • 2 tojássárgája

A nyújtáshoz:

  • liszt

A tepsi kikenéséhez:

  • margarin

A tetejére:

  • 1 ek tej
  • 1 tojássárgája

Fotók