Diós és mákos bejgli

Beküldte: NMI Heves Megyei Igazgatóságának Komatál Közössége

 

A lisztet a zsiradékkal jól összedolgozzuk, azután 4 tojás sárgáját, a porcukrot, a sót és a felfuttatott élesztőt hozzágyúrjuk. Jól kidolgozzuk, a tésztát 4-6 gömbre osztjuk. Meleg helyre tesszük, hagyjuk egy kicsit megkelni.

A töltelékekhez a diót és a mákot finomra őröljük, majd 40-40 dkg cukorral, és vízzel felfőzzük. (Ne legyen híg, de nagyon kemény se!) Ízesítésnek 2-3 citrom reszelt héját, vaníliát, őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget, a diósba mazsolát, a mákosba magozott meggyet teszünk, a töltelékkel összekeverjük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és tojásfehérjével kétszer megkenjük. Kb. 30-40 percig egyenletes tűznél szép barnára sütjük.

A bejgliket nem kell túl szorosra tekerni, mert kirepednek. Lekenés előtt villával vagy fogpiszkálóval szurkáljuk meg a tetejét, hogy az élesztőgázok el tudjanak távozni.

 

Jó étvágyat!

Szóljon hozzá!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg zsiradék
  • 4 tojás
  • 16 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 5 dkg élesztő
  • kevés tej

A töltelékhez: 

  • 40 dkg dió
  • 40 dkg mák
  • 80 dkg cukor
  • 2-3 citrom reszelt héja
  • őrölt fahéj
  • mazsola
  • magozott meggy
  • őrölt szegfűszeg
  • vaníliás cukor

Kenéshez:

  • tojás

Fotók