Almáslepény

Beküldte: Békéscsaba-Jaminai Komatál Közösség

 

Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a cukorral és az őrölt fahéjjal megpároljuk.

Az élesztőt a langyos cukros tejben megkelesztjük.

A lisztet a margarinnal és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, tojásokat, a cukros, élesztős tejet és összegyúrjuk. A tésztát két cipóra osztjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk.

Az egyik tésztalappal kibéleljük a tepsit, rászórjuk a darált dió kétharmad részét, majd rásimítjuk a kihűlt almatölteléket, és megszórjuk a maradék darált dióval. Befedjük a másik kinyújtott tésztalappal, és ezt megkenjük a kissé felvert tojással. Egyenletesen rászórjuk a durvára vágott dióbelet, végül villával megszurkáljuk a tészta tetejét.

Előmelegített sütőben 220 fokon szép pirosra sütjük.

 

Jó étvágyat!

 

 

Szóljon hozzá!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 20 dkg cukor
  • 2 kk fahéj
  • 5 dkg darált dió 

A tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez
  • 5 dkg durvára vágott dió 

Fotók