Csikós tokány

Beküldte: Boldogh Gergő

A lapockát csíkokra, a szalonnát, a meghámozott paradicsomot, a paprikát és a hagymát apró darabokra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük.
A szalonnát addig pirítjuk, amíg kiolvad a zsírja, majd a zsírján megdinszteljük a hagymát. Levesszük a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával és belerakjuk a húst. Összekeverjük, beletesszük a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük.


Visszatesszük a tűzre, hagyjuk rotyogni, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Fontos, hogy ne túl sok vizet öntsünk alá, sűrű legyen a szaftja. Beletessszük a paprikát és a paradicsomot, és lefedve pároljuk. Néha megkevergetjük, hogy le ne égjen, és egy kevés vizet öntünk alá.
Ha elfőtte a levét, lisztből, 1 dl vízből és a tejfölből habarást készítünk, ráöntjük, és még egyszer összeforraljuk 5 perc alatt. Ha megpuhult a hús és összefőttek az alapanyagok, akkor galuskával vagy főtt tésztával tálaljuk.

Szóljon hozzá!

Hozzávalók

  • 70 dkg lapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db paradicsom
  • 1 db hegyes erős paprika (elhagyható)
  • 1 db csemege zöldpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • bors

Fotók