Húsvéti kalács

Beküldte: Jászfényszarui Komatál Közösség

 

A kalács tésztáját lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani.
 
A nálunk jól bevált sorrend: a kis tálba beleöntjük a langyos, 1-1,2 dl tejet, 1 teáskanál cukrot, 2 dkg élesztőt – egyszerű gyors kovász készül –, 2 evőkanál lisztet, összekeverjük, enyhén meghintjük liszttel a tetejét s állni hagyjuk. Akkor jó, amikor megrepedezik a teteje.
 
Kimérjük az 50 dkg lisztet; érdemes átszitálni vagy habverővel enyhén megkeverni, hogy a liszt levegős legyen s így eltűnnek a kis lisztrögök. Ebbe tesszük a kevés, kb. fél teáskanál sót (ha édes a tészta, akkor szükséges egy kis só), 3 evőkanál cukrot (kb. 60 g), a tojást (1 tojás és 1 sárgája, igazán foszlós lesz, ha 3 sárgáját használunk; a sok tojásfehérjétől kemény lesz a tészta) és a tejszínes tejet (2 dl habtejszín) az élesztős tejjel együtt. Kevés tejet, lisztet készítsünk magunk mellé, ha időközben korrigálni szükséges a tésztát.
 
A tésztát megdagasztjuk (ne csak simogassuk, erővel dagasszuk, így lesz levegős), szép ruganyos állagúra, középkeményre.
Kezdjük a dagasztást: tenyerünk a szeretet része, ezzel toljuk, ujjakkal visszahúzzuk.
Akkor jó, ha nem ragad a nyújtódeszkához és a kezünkhöz sem. Kézzel jól kidolgozott lesz, így nem dagasztjuk túl; dagasztógéppel viszont túldagasztható. Amikor szép sima, selymes tapintású a tészta, kelesztőtálba tesszük és letakarva szobahőmérsékleten 30-35 percig kelni hagyjuk.
 
Ezután kiborítjuk a deszkára és annyi egyforma darabba vágjuk, amilyen fonással fonni akarjuk. Ebből a tésztamennyisségből két szép darab hármas fonatú kalács készíthető (lehet kör alakúra is fordítani, vagy egyenesen hagyni), de egy nagy, hatos fonatú kalács is süthető belőle.
 
A darabokat egyesével kis gombócokká gyúrjuk és letakarva további 10 percig pihentetjük.
 
Ezután a gombócokat megsodorjuk a tenyerünkkel, majd megfonjuk és lekenjük a kalácsot az enyhén felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
 
A sütőt ezalatt felhevítjük 170 fokra. A megkelt kalácsot ismét lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk.
 
Sütési idő kb. 40 perc.
 
Tovább ízesíthetjük a tésztát mazsolával, citromhéjjal, reszelt narancshéjjal, csokoládéval is.
 
A fotón látható kalács a Kovács-Pető család komatál ajándéka.

Szóljon hozzá!

Hozzávalók


  • 50 dkg finomliszt (iránymutató arány: 1 kg liszthez összesen 7,5 dl folyadék szükséges, amely tej vagy tejszín, olaj, tojás összessége)
  • 1 mk. só
  • 3 ek. cukor (Ha sós változatban szeretjük, akkor a cukor/só arány így változik: 2 tk. só, 1 tk. cukor)
  • 1 tojás és 1 tojássárgája
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl zsíros tej (ha nincs zsíros tej, akkor 2 rész habtejszín, 1 rész félzsíros tej) és 2 dl habtejszín, így egyéb zsíradék nem szükséges. Ha nincs tejszínünk, akkor 70 gramm olvasztott vaj vagy margarin szükséges, de ezt csak utolsóként adjuk a tésztához, mert egyébként „lehúzza” az élesztő kelését, nehéz lesz a tészta.

Tetejére:

• 1 tojás

Fotók