Gríznokedli-leves

Beküldte: Békéscsaba-Jaminai Komatál Közösség

Először a grízgaluskát készítsük el, hogy legyen ideje legalább 1 órát pihenni.

Ehhez a tojásokat villával enyhén felverjük (nem habosra), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. Utána a búzadarával alaposan elkeverjük. (A massza ne legyen híg.)

Lefedve, hideg helyen legalább egy órán át pihentetjük.

 

A leveshez megtisztítjuk, felkarikázzuk a répát, zöldséget, zellert, karalábét. Apróra vágjuk a vöröshagymát, fokhagymát.

A zöldségeket, hagymát, fokhagymát, a borsót a hevülő olajra tesszük, és állandóan keverjük. Nagyjából 5 perc alatt lepirul, ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a házi ételízesítőt, fűszereket (só, bors, szerecsendió, fűszerkömény).

Felöntjük 1,5 l vízzel, felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (25-30 perc). Ezután hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet, majd le is vesszük a főzőlapról.

A galuskákat külön főzzük ki az egy óra pihentetés után: a masszát lobogó sós vízbe szaggatjuk egy teáskanállal. Kb. 20 perc alatt megfőnek.

 

Jó étvágyat!

Szóljon hozzá!

Hozzávalók

Leveshez:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • egy fél karalábé
  • egy negyed zellergumó
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál házi ételízesítő, só, őrölt feketebors
  • 1,5 l forró víz

Gríznokedlihez:

  • 2 db közepes méretű tojás
  • 10 dkg búzadara
  • 1 nagy csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna

Fotók