Tokaji Diána

Tokaji Diána alkotó

Mesterség

fazekas

Ismertető

Kerámia-készítő, fazekas, fazekas kismesterség oktató, játszóházvezető, népi iparművész.

Budapesti gimnáziumi évei alatt szakköri foglalkozás keretében találkozott az agyaggal, és készített először kerámia tárgyakat. Érettségi után Laborcz Mónika iparművésznél töltött tanulóéveiben iparművészeti kerámia-készítéssel ismerkedett. Pár év elteltével már önálló tevékenység mellett a Budapesti Kresz Mária fazekas központ intézményében a hagyományos magyar népi fazekasság szellemi kincseivel, technikai megoldásaival bővítette tudását.

A fazekasság mindennapjainak alapvető része.

2004-ben népi iparművész címet szerzett, mellyel érzése szerint a korábbi századokban kikristályosodott magyar népi szellemi és anyagi kultúra egy szeletének őrzőjévé vált.

A fazekas hagyomány számára az a szólásban emlegetett kályha, ahonnan a lépései elindulnak, majd újra és újra visszatérnek, hogy ismét elindulhassanak. Fontosnak tartja a fazekas hagyomány fennmaradását, mert az élet törvényszerűségeinek üzenetét hordozza, tárgyi valósággá változtatva megfoghatóvá teszi azt. Megjeleníti a szépséget, praktikumot, személyes üzenetet továbbít. Ez az egyik alkotó elem, mely az emberek környezetét, házait otthonná varázsolja.

Véleménye szerint egy egyedileg készült kerámia tányérban az étel is ízletesebb.

 

Díjak, elismerések

Népi Iparművész, 2004

Termékek (1 db találat)