Szűcs Andrea

Szűcs Andrea alkotó

Mesterség

fazekas

Ismertető

Tiszafüredi fazekascsaládba született, de szülei sosem erőltették, hogy kövesse őket szakmájukban. Ha kedvük úgy hozta, húgával együtt szívesen lábatlankodtak szüleik saját műhelyében. Így mlnden tudatosság nélkül ivódott bele az edények, anyagok neve, funkciója, a szakmai kifejezésekkel együtt.

Érettségi után a fazekas szakmát választotta hivatásul. 

Mindig is örömmel vállalta agyagozó szakkörök, foglalkozások, alkotótáborok vezetését gyerekek számára. Mindemellett igyekezett minél többet átvenni szülei mesterségbeli tudásából, anélkül, hogy másolná őket. Ezek szerint a pályafutása célja is ez: "mást" alkotni, mégis tagadhatatlanul érvényre juttatni a tiszafüredi stílusjegyeket. Szakmai pályafutása sikerének egyik biztosítéka - amit szeretne elérni -, hogy az általa készített edényekről felismerhető legyen a készítőjük által képviselt egyéni forma- és díszítményvilág.

Rendszeresen vesz részt pályázatokon, kiállításokon, ahol rendszerint díjazásban részesül.

Az első ilyen megmérettetése volt 1997-ben a Vll. Alföldi Fazekas Triennálé, ahol lll. helyezést ért el. Ezután kedvet kapott a folyamatos versengéshez, és minden évben indul egy-két pályázaton. Ezeken különdíjakat, II. helyezést, családi nagydíjat, és I. díjat is kapott, illetve kaptak a családdal közösen pályázva. 

Díjak, elismerések

Népi Iparművész, 2000

Népművészet Ifjú Mestere, 2002

Pro Cultura Kunhegyes díj, 2016

Kéz-Mű-Remek, Népművészeti Szalon - Műcsarnok, 2018