Luka Lajos

Luka Lajos alkotó

Mesterség

kosárfonó

Ismertető

Túrkevei általános iskolai tanulmányai után jelentkezett Sallai Károly helyi kosárfonóhoz ipari tanulónak. Ezután 15 évet a TÖVÁLL-nál dolgozott, ahol a szakma minden fortélyát elleshette Szonda Mihály mestertől. 

1994-től egyéni vállalkozó. Ma már csak egyedi megrendelésekre készít fonott árut.

Termékeit külföldön is ismerik: rendeltek már tőle Svájcból, Hollandiából, Franciaországból.

Rendszeresen jár kiállításokra, és zsűrizteti munkáit: jelenleg 16 darab SZA, szintén ugyanennyi SZB, egy darab XB, és 12 darab IE-V zsűrizett terméke van. 

A Nagykunsági Népművészeti Egyesület alapító tagja, 2007-ben pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesülethez is csatlakozott. Az egyesületek által szervezett kiállításokon mindig szerepelnek munkái. Termékeivel folyamatosan jelen van különböző helyi, területi rendezvényeken, fesztiválokon, népművészeti és országos vásárokon (többek között túrkevei Juhászfesztivál, karcagi Birkafőző Fesztivál, Nagykunsági Kulturális Napok, két ízben Mesterségek Ünnepe).

2010-2011-ben több önálló kiállítása volt a megyei múzeumokban (Szolnokon, Karcagon, Kunszentmártonban, Mezőtúron, Tiszaföldváron, Túrkevén). Termékei bekerültek a túrkevei és a szolnoki múzeum gyűjteményébe is. Néprajzkutatókkal szakmai kapcsolatot tart fenn.

Műhelyében rendszeresen vállal bemutatót és foglalkozást diákoknak, táborozóknak, óvodásoknak. Így a Túrkevei Kulturális Egyesület ifjúsági projektjeiben is többször szerepelt. 

Sajtóban többször írtak munkásságáról, de különböző katalógusokban és projektkiadványokban is szerepelt. 

A Duna Tv Családbarát c. műsorában élő adás keretében három alkalommal is lehetősége volt bemutatni szakmáját és termékeit. 

Minden megrendelés és munka kihívás számára, ezért tervei szerint addig dolgozik, amíg azt egészsége lehetővé teszi. 

Hiszi, hogy a vesszőből készült tárgyakkal jó együtt élni, azok megszépítik környezetünket, ezért a szakma folytatására buzdítja a fiatalokat. 

 

 

Díjak, elismerések

Népi Iparművész, 2003

Pro Renovanda Hungariae Népművészetért Szakalapítvány különdíja, 2002

VII. Országos Népi Mesterségek Művészete, 2003: megosztott I. díj

 

Termékek (1 db találat)