Kudlákné Balázs Noémi

Kudlákné Balázs Noémi alkotó

Mesterség

hímző

Ismertető

Jelenleg Békéscsabán él, de gyermekkorát Kétsopronyban töltötte, ahol édesanyja hímző szakkört vezetett, így egész kicsi gyermekként ismerkedett meg a hímzés alapjaival. Felnőttként is kereste az alkotó közösséget, a fejlődés lehetőségét, ezért a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja lett. Jelentkezett a Kézműves Szakiskola kézi és gépi hímző felnőttképzésére. Oktatója dr. Illés Károlyné volt, akitől azóta is nagyon sok új ismeretet és segítséget kap. A képzést 2008-ban végezte el. Ezt követően a Szlovák Kultúra Házában működő Rozmaring hímző szakkörhöz csatlakozott, ahol sok kedves és segítő hímző társra talált.

2012-ben csipkekészítő szakképesítést szerzett, majd 2014-ben Népi játék és kismesterségek oktatójává vált, 2015-ben pedig csipkekészítő oktató lett.

A Nemzeti Művelődési Intézet által 2013-ban elindított „Újra öltünk és örökítünk…” című program keretén belül Kétsopronyban szakkört alapított. A csoport vezetése örömteli feladat számára, ezért ezt a nagyon kedves közösségi élményt és szakmai sikereket adó tevékenységet szeretné még sok éven keresztül folytatni.

Célja a népi textilkultúra megismerése és továbbéltetése.

Díjak, elismerések

A Kétsopronyi Hímző Szakkörrel elért eredményei:

XIV. Textiles Konferencia, 2014: Arany díj

V. Százrózsás Hímzőpályázat és Kiállítás, 2014: III. díj

VI. Országos „Kitesszük a szűrét” Pályázat, 2015: NESZ díj

Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás, 2015: NESZ Különdíj

VI. Százrózsás Hímzőpályázat és Kiállítás, 2017: II. díj

XVI. Textiles Konferencia, 2018: I. díj