Fáncsik Zoltánné

Fáncsik Zoltánné alkotó

Mesterség

hímző

Ismertető

Tanulmányai befejeztével pedagógusként dolgozott, leghosszabb ideig Székesfehérváron. Az igazgatója 1987-ben küldte el a Magyar Művelődési Intézet által szervezett tanfolyamra: tíz év alatt C, B, A kategóriás szövő szakoktatói végzettséget szerzett.

1988-tól húsz éven keresztül volt jelen a Mesterségek Ünnepén. 1993 óta részt vesz Békéscsabán és Hevesen a Szőttes Konferenciákon. Több egyéni kiállítása volt, és számos helyen szerepelt kiállítótársként. A Hagyományok Háza által szervezett mesterkurzust is szívesen látogatta.

Munkái spektruma igen széles: sző vásznakat - egyszerű csíkozásos díszítést, csipkeszövést, csáncsált technikát és szedettest alkalmazva. Alapanyagként megjelenik a kender és a len.

Használati tárgyai között előfordul a párna - festékes és bogyós, vagy egyszerű csíkos, fogazásos technikával. Tarisznyái, hátizsákjai a vásárokban igen népszerűek.

1934-ben született, de még jelenleg is dolgozik: szakkört vezet, pályázatokon is részt vesz. Amíg ereje engedi, szeretné folytatni ezt a szép mesterséget, és átadni tudását az érdeklődőknek.

Díjak, elismerések

Népi Iparművész, 1997

Hevesi Szőttes Konferencián két alkalommal III. díj

Termékek (1 db találat)