Hajdúsámsoni Öltögetők Klubja

Hajdúsámsoni Öltögetők Klubja alkotó

Mesterség

hímző csoport

Ismertető

A szakkör 12 éve működik a városi közművelődési intézmény támogatásával, jelenleg 8-10 fő aktív taggal. Vezetője Dobosné Hajdú Anikó, hímző Népi Iparművész, hímző oktató és nemezkészítő.

A szakkör tagjai főként nyugdíjasok, heti egy alkalommal találkoznak. A szakkör célja alakulásuk óta a Kárpát medencei hímző kultúra elsajátítására irányult, és a fiataloknak való tudás átadására is nagy gondot fordítanak. Nyitott műhelyeket és múzeumi hímző órákat is tartanak. Az alkotói közösség több zsűrizett darabbal rendelkezik: rendszeresen pályáznak és vesznek részt szakmai rendezvényeken. A tematikusan meghirdetett pályázati alkalmakra minden esetben új kollekcióval készülnek, melyek a jelenkori elvárásoknak megfelelően tervezettek.

Egy-egy tájegység megismeréséhez a szöveges ismertetők mellett kutató munkát is végeznek múzeumokban, tájházakban. Fontosnak tartják a hiteles alapokról való elsajátítást és a megvalósítást.

Jelenleg a Hajdú-Bihar megyei hímzések feldolgozásával foglalkoznak, kiemelt céljuk a megyei hímzések alkalmazása és bemutatása.

Díjak, elismerések

Hajdúsámson Város Közművelődési díja

Minőségi Termék Díj, 2014: a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék Társaság döntése alapján díjazásban részesült a Komádi hímzéssel díszített kislány keresztelőruha garnitúra

XVI. Országos Népművészeti Kiállítás, 2015 - Ezüst oklevél: Komádi hímzéssel díszített lánykaruha kollekció

Népművészeti Egyesületek Szövetsége és Reformáció Emlékbizottság, Reformáció 500 éves pályázat, 2017: régiós és országos beválogatásba kerültek a pályamunkáik