Kamocsay Judit

Kamocsay Judit alkotó

Mesterség

szövő

Ismertető

Matematika-fizika szakos tanár létére mindig is vonzódott a kézműves tevékenységekhez és a népművészethez. A népi kismesterségeket oktató Hagyományok Házában 2008-ban végezte el a Pintér Piroska vezette „Szőnyegszövő” tanfolyamot.

Fodorné László Mária, a Népművészet Mestere szeretetteljes tanításának hatására 2007 óta foglalkozik takácsmesterséggel és vásznak tervezésével. Sok segítséget kap Lőrincz Péter szövőszékkészítő mestertől, akinek a szövőszékein sző.

2008 óta zsűrizteti alkotásait.

Rendszeresen tart játszóházi foglalkozásokat, mesterségbemutatókat és tanít szövést – 2015 óta a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében is.

Főleg lakástextíliákat készít: pamutból asztalneműket, gyapjúból székelyfestékes szőnyegeket, párnákat. Foglalkozik még hordható textilek szövésével és varrásával is.

A gazdag magyar szőttes kultúrából a sárközi, az erdélyi, a moldvai csángó a kedvencei. Ezt a kört kutatja-gondolja újra. Így szőttesei hordozzák az autentikus jegyeket, és emellett használható darabok a mindennapokban is.

Díjak, elismerések

Népi Iparművész (2012)

Élő Népművészet - XVI. ONK, 2015: Gránátalma díj

Országos Textiles Konferencia - Békéscsaba, 2018: II. díj

Országos Textiles Konferencia - Békéscsaba, 2016: I. díj

XX. Országos Szőttespályázat - Heves, 2014: különdíj

Országos Textiles Konferencia - Békéscsaba, 2014: II. díj

Országos Textiles Konferencia - Békéscsaba, 2012: II. díj

Élő Népművészet - XV. ONK, 2010: Arany oklevél

Országos Textiles Konferencia - Békéscsaba, 2010: II. díj