Barkó Kézműves Egyesület

Barkó Kézműves  Egyesület alkotó

Mesterség

fazekas és hímző csoport

Ismertető

A Barkó Kézműves Egyesület (alapítva 2016) létrejöttének legfontosabb célja a barkó kézműves hagyományok felélesztése, újragondolva olyan tárgyak készítése, melyeket a mindennapi életünkben is szívesen használhatunk.

A Komatál – komakendő pályázat egy nagyon szép magyar szokás felelevenítése, melyhez örömmel csatlakoztak. A barkó hagyományok felelevenítése Kulcsár Józsefné 1960-as években született honismereti anyaga alapján készült.

A fazekas munkát Bakonyi Róbertné Kapitány Mária népi iparművész, a pruszlikos kendőket Pálmai Ilka (a Művésztanya vezetője), Kozma Istvánné és Farkas Éva készítette.

A Barkóság területén jelentős fazekasság nem volt, így szívesen használták a gömöri mesterek által készített edényeket. A komatál részét képezték többek között a leveses szilke, a tejfölös húst tartalmazó szilke (szilke barkóknál rátó). A sült húsokat mélyebb tálakban tartották. Mindezt komakendőbe csomagolták be, így szállították. A süteményeket – túrós lepény, morvány - tartalmazó tálakat kosárban vitték, melynek a fülét is komakendővel fogták össze.

A komakendők mintája a különleges barkó buzogányos, melyhez formájában hasonló gömöri fazekas mintát keresett az alkotócsoport, így is törekedve az egységes képhez. 

 

 

Díjak, elismerések

Barkó Kézműves Egyesület:

  • Országos Textiles Konferencia és pályázat - Békéscsaba, 2016: különdíj
  • Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat, 2016: különdíj

 

Tagok egyéni díjai:

  • Bakonyi Róbertné Kapitány Mária: Népi Iparművész