Debreczeni Klára

Debreczeni  Klára alkotó

Mesterség

szövő

Ismertető

Szülei révén és példájukat követve már egészen kicsi korában megtapasztalhatta az alkotás örömét.

Édesanyja Debreczeni Jánosné, Ábelovszki Lívia viseletkészítő, édesapja, Debreczeni János takács, a Népművészet Mestere és népi iparművész, országosan ismert és elismert művész.

A szövéssel szülei által ismerkedett meg. Édesapját tekinti mesterének és példaképének: mindent, amit tud a vászonszövésről, azt tőle tanulta. Nem csupán a technikai részét, hanem azt is, amit a létrejött produktummal sugallni lehet.

Meggyőződése, hogy egy alkotónak amellett, hogy értéket teremt, nagyon fontos dolga, hogy ízlést is formáljon.

Munkáit 2017-ben kezdte el a nyilvánosság elé tárni, és azóta is töretlen munkakedvvel és alkotóvággyal telve munkálkodik.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja.

2017-ben Mezőberényben részt vett egy 96 órás szövő szakkörön. Azután is folytatódott a szakkör, lelkes alkotni vágyók vesznek részt rajta minden héten. 

2018-ban bekerült a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által életre hívott műhelymunkába, amely nagyon jó lehetőséget biztosított a szakmai fejlődésre és a kapcsolatépítésre. A programban Lőrincz Etel volt a mentora, sokat tanult tőle a tervezésről.

Alkotásaival találkozni a Nemzeti Szalonban, tavalyi évben voltak kiállítva munkái a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében, családjával tartott divatbemutatót a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként, majd több alkotótársával szintén divatbemutató tervezője volt a dél-alföldi regionális nyári táborban. A népművészet ifjú mestere pályázat kiállításán is szerepeltek munkái. A Mesterségek Ünnepén szintén lehetőséget kapott a megjelenésre. 2018-ban a Népi kézműves alkotások innovációja elnevezésű konferencia egyik előadója volt.

Nyitott szemmel járva a világban folyamatosan inspirációt gyűjt alkotásaihoz, melyekre főként a praktikum jellemző. Fő ösztönzést viszont a népi kultúrából merít.

Fontos számára, hogy a szövött anyagokból használható darabot alkosson, hiszen elődeink sem csak úgy, célszerűség nélkül szőttek. Minden esetben belecsempész valamit, ami a múlt értékeiből maradt ránk. Lehet az szín, forma, struktúra, bármi, ami alkotásra ösztönzi.

 

Díjak, elismerések

Nemzetközi Szőtteskonferencia és Országos Szőttespályázat, 2017: III. helyezés

Országos Textiles Konferencia, Békéscsaba, 2018: három kiállított alkotás

2018-ban 10 munkáját sikerrel zsűriztette Berettyóújfaluban, majd Békéscsabán is

Szintén 2018-ban beadta a pályázatát a Népművészet Ifjú Mestere címre

2019-ben a Komatál-komakendő pályázatra adta be alkotásait