Bácsné Balla Gyöngyi

Bácsné Balla Gyöngyi alkotó

Mesterség

viseletkészítő

Ismertető

Magyarnak lenni számára küldetés: emberként és művészként az őseinktől kapott tudás erejét, a Kárpát-medence kincsestárának értékeit szeretné megjeleníteni és azok közvetítőjévé válni. Budapesten született, de szülei egy tiszaháti kis faluból, Nagyarból származnak, így az iskolai szünidőkben részese lehetett a hagyományos paraszti kultúrának. Korán megismerte a beregi keresztszemes hímzés és a szedett szövött textilek világát, mely mélyen beleivódott a zsigerei közé. Így nem csoda, hogy bármilyen élethelyzetbe került, a hímzés, a kézzel való alkotás mindig fontos volt számára.

Főleg magyar viseleteket készít autentikus szabásvonalak, hímzések alkalmazásával. Elvégezte a Hagyományok Háza csipkekészítő képzését, 2015-ben pedig oktatói vizsgát tett. Több helyszínen tanítja az eredeti magyar hímzésvilág látásmódját és a csipkekészítést.

Munkái láthatók voltak Budapesten (Polgárok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Magyar Hagyományműhely, Euroskills2018 - Hungexpo), vidéken (Bajna: Magyar Viselet Ünnepe; Békéscsaba: Országos Textiles Konferencia; Eger: Viseletkonferencia, Szada, Tura) és külföldön (Peking; London: Szent István Ház; Ljubljana-Galerija Druzina).

Díjak, elismerések

Viseletkészítő Népi Tárgyalkotó Iparművész

Országos Textiles Konferencia: II. díj

Magyar Kézműremek Díj

 

Termékek (1 db találat)