Tóth Ildikó

Tóth Ildikó alkotó

Mesterség

kékfestő

Ismertető

A dédapja által 1906-ban alapított győri műhelyükben gyerekkorában ismerkedett meg a mesterséggel.

A textilfestő bizonyítvány megszerzése után-közben édesapjától, Tóth József kelmefestő mestertől és Dr. Bolyós András kékfestő mesterektől tanult. Nagymamájánál, később édesapjánál dolgozott Festő utcai műhelyükben.

2005-ben a Győri Ipartestület Művészi Kézműves szakosztályának elnökévé, 2014-ben a Kisalföldi Népművészek Egyesületének titkárának választották. 2016-tól a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara Hagyományos Kézműves szakmai osztály elnöke.

Kékfestő munkáit - melyeket hagyományos kézi mintázással, eredeti technológiával, és dunántúli mintákkal készít - rendszeresen zsűrizteti. 

A Hagyományok Háza közreműködésével rendszeresen szervez népi iparművészeti zsűrizéseket, ahol a konzultációk alkalmával minden kézművesség iránt érdeklődő mesternek lehetősége nyílik a szakmai fejlődésre.

Győri műhelyükben gyakran fogadnak iskolás csoportokat, akik nem csak megtekinthetik, hanem ki is próbálhatják a kékfestő fortélyokat. Magyarországi és határon túli iskolásoknak kékfestő foglalkozásokat tartanak, kutatják és gyűjtik az ősi motívumokat-mintákat.

Mesterségbemutatókat, kiállításokat, foglalkozásokat Európa számos országában tartott már, Angliától Oroszországig, sőt az óceánon túl is:

Fényfesztivál - Essen, Temzefesztivál - London, Smithsonian Folklife Festival - Washington, Milánói Expo magyar pavilon, Mesterségek Titkai Nemzetközi Kézműves Fesztivál - Nyizsnij-Novgorod, Tavaszi Fesztivál - Peking, Budapest-Fest - Sanghaj, Magyar Örökség Fesztivál - New York, Magyar Sokadalom - Belgrád

Rendszeres résztvevő a Mesterségek Ünnepén, a Múzeumi Majálison. 2000-től mesterségbemutatókat tartott a Pápai Kékfestő Múzeumban.

A győri műhely munkái megtalálhatók az Óbudai Goldberger Textilmúzeumban, a pápai Kékfestő Múzeumban, New York Magyar Házában és a Néprajzi Múzeumban is.

A győri kékfestés szerepel a Megyei értéktárban, a Magyar Kékfestés Hagyománya a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén.

A kékfestés 2018-ban felkerült az Unesco Szellemi Kulturális Örökség listájára.

Díjak, elismerések

Népi Iparművész, 2006

Győr Város Ezüst Emlékérem és Győr-Moson-Sopron megye Ezüst Emlékérme, 2007: műhelyük 100 éves fennállása alkalmából a magyar hagyományok ápolásáért

Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara Öveges Kálmán díj, 2013

Iposz Aranyozott Emlékérem, 2017

Belváros Szolgálatáért díj, 2018

25 éves Kamarai munkáért emlékérem, 2019