Komjáthi Tamásné

Komjáthi Tamásné alkotó

Mesterség

szövő

Ismertető

1974 óta foglalkozik szövéssel. Mözsi Szabó István festőművész szakkörében ismerkedett meg a színek, a kompozíció törvényszerűségeivel, és a szőnyegszövés technikáival.

1977-ben került a Sárközi Népi Iparművészeti Szövetkezethez, ahol bemintázóként, majd mintatár- és művészeti vezetőként Sárköz teljes szövéskincsét megismerhette. Művészeti vezetőként feladata volt új, a kor igényeinek megfelelő textilek tervezése, a sárközi szőttes kiállításokon, ipari vásárokon történő népszerűsítése. A Sárközben alkotó népművészet mestereitől tanulhatta meg a vászonszövés rejtelmeit, azon belül is a sárközi szőttesek és a vele kapcsolatos technikákat. A mintakincs összegyűjtése, rendszerezése és azok feldolgozásának eredménye, hogy a sárközi szőttes is felkerült a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékére 2012-ben.

A Szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán végzett művelődésszervező szakon, közösségfejlesztő és andragógia szakirányon. 2011-ben az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Karán másoddiplomát szerzett múzeumpedagógiából, múzeumpedagógiai szaktanácsadó végzettséget szerezve.

1981-től szövésből és hímzésből díszítőművészeti oktatói engedéllyel rendelkezik. 1987-ben kapta meg a népi iparművész címet. 1996-tól 2002-ig önálló alkotóként dolgozott, majd a Tolna Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központjában közművelődési szakreferens volt 2013-ig. A Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Irodájában dolgozott módszertani referensként nyugdíjazásáig.

Az eltelt több mint négy évtizedben számos megyei, országos és külföldi kiállításon, pályázaton vett részt sikeresen. Országos Szőttes pályázaton kétszer kapott Sárközi emlékdíjat, Országos Népművészeti Kiállításon kétszer ezüst plakettet, ezeken kívül országos pályázatokon, kiállításokon (pl. Alkotó Ifjúság, Békéscsaba Textiles Konferencia, Kézműves Remekek, Kortárs Népművészeti Kiállítás, Műcsarnok, Komatál pályázat) szerepelt a díjazottak között (1980., 1982., 1984., 1987., 1993., 1997., 1998., 1999., 2017., 2018., 2019.).

2006-ban a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Király Zsiga díjjal értékelte a népművészet terén végzett tevékenységét.

Kanadában (Toronto, Québec), Amerikában (Washington), Lengyelországban (Krakkó), Olaszországban (San Zeno, Trento), Franciaországban (Párizs), Észtországban (Tallin) és Szerbiában a Vajdaságban képviselte a hazai szőttes-kultúrát. Néhány munkája megtalálható az országos mintagyűjteményben is.

Lakás- és ruhatextiljei természetes alapanyagokból, főleg a sárközi szőttes hagyományokat felhasználva készülnek.

1999 óta a 110 fős tagsággal rendelkező Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. Az egyesület vezetőjeként számos országos, regionális, megyei és helyi kiállítást szervezett, ahol Tolna megye bemutathatta gazdag és sokszínű tárgyalkotó népművészeti örökségét.

2004-2007-ig a Népművészeti Egyesületek Felügyelő Bizottságának tagja, majd 2007-től alelnöke. 

2011-től a Népi Iparművészeti Tanács munkájában is részt vállal szaktanácsadóként.

Díjak, elismerések

Király Zsiga díj, 2006

Népi lparművész cím, 1987

Sárközi Emlék díj, 1980 és 1982