Ágoston Endréné

Ágoston  Endréné alkotó

Mesterség

tojáskarcoló

Ismertető

Nyugdíjazása után határozta el, hogy elsajátítja a tojásfestés, -karcolás technikáját, így jutott el 2002-ben a tojáskarcolás művészetéhez, amelynek kibontakozásához nagy segítséget kapott családjától. 

Nagy meglepetésére már az első alkotásai rögtön sikeresek voltak: 2003-tól Zengővárkonyban, a Míves Tojás Múzeumban meg is tekinthetők. 

Egyre jobban beleásta magát ebbe a tudományba, így az egyéni tervezésű karcolt technikával készült hímes tojásaival számos kiállításon és versenyen vesz részt. 

Szerencséjének érzi, hogy a sors mindig összehozta olyan emberekkel, akik meghatározóak voltak pályáján, így az évek során kialakulhatott saját stílusa. 

2009-től folyamatosan lehetőséget kap alkotásai bemutatására a Magyar Kézművességért Alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Hagyományok Háza által megrendezett kiállításokon. 

Ma már vállalkozóként foglalkozik a tojásdíszítés ezen ágával, a munkája egyben a legjobb kikapcsolódás is számára. 

Célja, hogy hímes tojásaival másoknak is akkora örömöt szerezzen, mint amit azok elkészítése okoz neki. 

Díjak, elismerések

Nép Iparművész, 2009

Magyar Kézműves Remek, 2012

Magyar Kézművesség 2017 és Arany János költészete kézműves szemmel kettős tematikájú országos kiállítás, 2017: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat díja, Nemzeti Művelődési Intézet tárgyajándéka

Magyar Kézművesség 2018 és Mátyás király és kora kézműves szemmel kettős tematikájú országos kiállítás, 2018: Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés díja