Ágoston Erika

Ágoston Erika alkotó

Mesterség

hímestojás-festő

Ismertető

A tojásdíszítéssel akkor találkozott, amikor édesanyja a tojáskarcolással kezdett foglalkozni, így ismerte meg a különböző technikákat. A gyönyörű alkotások láttán először úgy érezte, még ezekhez hasonlót sem tudna készíteni.

Ezért évekig csak az előkészítő és az utómunkálatokban segédkezett.

2015 tavaszán egy vásáron lehetősége nyílt kipróbálni a viasszal való tojásírást, ahol azonnal érezte, hogy ezt folytatnia kell. Hazaérve rögtön előszedette édesanyjával a viaszolt tojásíráshoz szükséges eszközöket – mivel ő is kipróbálta már ezt a technikát, évek óta gyűjtötte, vásárolta az ehhez szükséges írókákat, festéket, könyveket – és megállás nélkül csak írta és írta a tojásokat.

Még abban az évben családja bíztatására zsűriztetett 10 hímes tojást, melyeket elfogadtak, segítő javaslataikat pedig alkalmazza.

Azóta minden évben zsűriztet, és egyre több saját mintát készít, melyek főként a gyimesi minták átdolgozásából születnek.

A tojásírás hobbiként indult, mára már a főállása mellett folyamatosan részt vesz vásárokon, kiállításokon.

Díjak, elismerések

Népi Iparművész - 2017

Magyar kézművesség 2018 valamint Mátyás király és kora kézműves szemmel, kettős tematikájú országos kiállítás, 2018: Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés díja