Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Díszítőművészeti Szakköre

Orlai Petrics Soma Kulturális Központ  Díszítőművészeti Szakköre alkotó

Mesterség

hímző csoport

Ismertető

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ Díszítőművészeti Szakköre 47 éve működő csoport Mezőberényben. A kezdetektől 2010-ig Kiszely Jánosné Népi Iparművész, Népművészet Mestere vezette, 2013-tól napjainkig pedig Bogárné Szőke Erika Népi Iparművész a vezetője.

Az alkotócsoport létszáma jelenleg 17 fő.

A csoport elsősorban Mezőberény város gazdag kulturális örökségének feldolgozásával foglalkozik, de célja emellett a Kárpát-medence hímző kultúrájából minél szélesebb kör bemutatása és feldolgozása, elsősorban azon területek, amelyek az országos pályázatok kiírásának megfelelnek. A csoport rendszeresen részt vesz az Országos Textiles Konferencián Békéscsabán, ahol 2016-ban díjazásban is részesültek, az Országos „Kitesszük a szűrét” Pályázaton Berettyóújfaluban, ahol 2015-ben, 2017-ben és 2019-ben is díjazásban részesültek, az Élő Népművészet Regionális és Országos Kiállításán Budapesten, a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton Mezőkövesden, ahol 2016-ban szintén díjazásban részesültek, a „Százrózsás” Hímzőpályázaton Mezőkövesden, ahol 2017-ben díjazottak lettek.

2019-ben is aktívan dolgozott a csoport, négy országos pályázatra küldött be színvonalas pályamunkát, közöttük a Komatál pályázatra is, ahol újfent díjazásban részesültek.

Díjak, elismerések

Országos Textiles Konferencia Békéscsaba, díjazott: 2016

„Kitesszük a szűrét” Pályázat Berettyóújfalu, díjazott: 2015, 2017, 2019

Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat, díjazott: 2016

„Százrózsás” Hímzőpályázat Mezőkövesd, díjazott: 2017

Komatál Program, díjazott: 2019