dr. Gulyás Antalné

dr. Gulyás Antalné alkotó

Mesterség

szövő

Ismertető

Dr. Gulyás Antalné nyugdíjas pedagógus, szövő népi iparművész, népi kismesterség oktató (takács). A Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a M-ART tagja. A '80-es évek körül ismerkedett meg a szövés csodálatos élményével. Szükségét érezte, hogy megismerje, és tudatosan alkalmazza a népi szövés hagyományait, szín- és formakincsét, ezért 1997-ben a „Népi játék és kismesterségek oktatója, takács” címet is megszerezte. A pedagógus továbbképzésen belül tíz éven át az óvónők, tanítók és tanárok hagyományőrző és kézműves képzésében vezetett tanfolyamokat (népi játszóház-vezető). 

1999-ben elnyerte a Népi Iparművész címet. Azóta ötévenként megújította ezt az elismerést. Városi és megyei csoportos kiállításokon aktívan részt vesz, gyakran gyermek és felnőtt tanítványai körében, a csoport tagjait a zsűriztetésre buzdítva. Szívesen állít ki iskolákban is, hogy így is részese lehessen a népi hagyományok őrzésének és terjesztésének.

2004 óta vezeti a Fehérvári Szövőkört a Mesterségek Házában. Minden erejével igyekszik támogatni a kézművesség, a népművészet terjesztését, a lehetőségek bővítését. Nagy örömmel tölti el, hogy ezzel a pályázattal is bővült a népi hagyományok megőrzésének, átadásának, megújításának lehetősége.

Díjak, elismerések

1994: Békéscsaba Textiles Konferencia II. díj

1999: Népi Iparművész cím

1999: Élő népművészet országos kiállítás III.díj (az eddigi összes „Élő népművészet” kiállításon befogadták munkáit)

2008: Heves Szőttes Pályázat, Oktatási Miniszter különdíja

2010: Békéscsaba Textiles Konferencia III. díj

2011: Fejér Megye Népművésze

2015: Békéscsaba Textiles Konferencia II. díj

2015: Heves Szőttes pályázat III. díj

2019: Lakitelek, Komatál pályázat díjazott elismerés