Szügyi Éva

Szügyi  Éva alkotó

Mesterség

szövő

Ismertető

1990 óta foglakozik szövéssel. A kezdeti években csak hobbi szinten érdekelte, később a természetes anyagok iránti szeretete és a szakma iránti elkötelezettsége tovább mélyítette a szövés iránti vonzalmát. A gyakorlati ismeretek mellett elméleti tudását is igyekezett szélesíteni a kor és a szakma igényeinek megfelelően. 

A szövés alapjait a VOK-ban, a József Attila Művelődési Házban 60 órás szövő tanfolyamon szerezte meg, majd tanulmányait Budapesten a Hagyományok Házában tartott két éves szőnyegszövő szakon folytatta. Az iskolát befejezve beiratkozott a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Szakiskolába, hogy megismerje a takács mesterség, és a csipke-szövészet alapjait. Ma már mesterkurzus tanfolyamokon vesz részt, így mélyítve szakmai ismereteit, megismerve a kor igényeit.

Gyakorlati tudásához nagyban hozzájárult, hogy több alkalommal járt Erdélyben és Magyarország több tájegységén, ahol mintákat gyűjtött és a növényi festést is tanulmányozta. Nyugdíjazása óta komolyabban foglalkozik a mintakincsek elsajátításával.

Az eddig megszerzett tudását és szakmai tapasztalatát minden lehetőséget megragadva igyekszik továbbadni.

Díjak, elismerések

AMKA

XVI. Országos Élő Népművészet, Néprajzi Múzeum

Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás

KÉZ/MŰ/REMEK Nemzeti Szalon (Műcsarnok, 2018)

Magyar Kézművesség Duna Palota, díjazott (Budapest, 2014)

Díjazott Bronz fokozat (Budapest, 2015)

Első helyezett (Nagykanizsa, 2015)

Népi Iparművész, 2015