Kovácsné Pócza Ágnes

Kovácsné Pócza Ágnes alkotó

Mesterség

csipkekészítő

Ismertető

A höveji csipkekészítés fortélyait szülőfalujában Hövejen, édesanyjától tanulta. Generációk 150 év alatt fejlesztették ki, anyáról leányra hagyományozva azt a hímzéstechnikát, amelynek eredményeként létrejött a rendkívül változatos mintavilágot alkalmazó csipke. Győr-Moson-Sopron megyében ez a népművészeti érték 2013-ban elsőként lett Megyerikum. 2014-ben felvételt nyert a Magyar Értéktárba, a kiemelkedő nemzeti érték kitüntető címet viseli. 2017-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére került fel.

Az elmúlt években munkája elismeréseként 2010-ben a Népi Iparművész címet kapta meg, 2011-ben Kézműves Remek díjban részesült, 2016-ban a Kézműves Kristály Vándordíjat érdemelte ki. A Soproni Pedagógus Művelődési Ház Népi Díszítő Alkotó körét 2011-től vezeti, és tanítja a höveji hímzést. 2014-től a Höveji Csipke Egyesület elnöki feladatait látja el. Részt vett az NMI által szervezett „Újra öltünk örökítünk” programban. Hagyomány a divatban Hungarikum pályázaton 2017 és 2018 évben sikeres pályázatot nyújtott be és valósított meg.

Országos versenyeken indul, ahol már számtalan elismerésben, díjazásban részesült. Bemutatókon, oktatásokon és kiállításokon is részt vesz.

Díjak, elismerések

Népi Iparművész

Magyar Kézműves Remek Díj

Kézműves Kristály Vándordíj

Kis Jankó Bori különdíj