Bene Ágostonné

Bene Ágostonné alkotó

Mesterség

kosárfonó

Ismertető

Bene Ágoston Tiborné (Lövey Irén) kiskunfélegyházi kosárfonó népi iparművész, oktatói tevékenységét a jászszentlászlói Kézműves Tanyán kezdte több mint 20 évvel ezelőtt. Nyaraló gyerekeket és szüleiket tanított népi játékokra és a természetben megtalálható növények, csuhé, szalma, gyékény, sás, káka és fűzvessző fonására.

2003-ban beiratkozott a budapesti Mesterségek és Művészetek iskolájába, ahol 2004-ben játszóházi foglalkozásvezetőként, 2005-ben kosárfonó és fonottbútor készítőként, 2006-ban népi kismesterségek oktatójaként sikeres vizsgát tett.

A kosárfonást - az iskola mellett – Tiszaalpáron Kanalas Jánostól, a népművészet mesterétől tanulta. Másik tanítója Kálmán Jánosné népi iparművész, aki a tiszaalpári díszüvegfonás hagyományának utolsó tudójaként örömmel adta át neki tudását. Méltó tanítványként 2008-ban megkapta a népi iparművész címet.

Játszóházi foglalkozásokat vezet és tanfolyamokon tanít. Az oktatói tevékenység mellett saját műhelyében alkot, elsősorban díszüvegeket és demizsonokat készít, maradék szabadidejében pedig hobbijának él: gyapjút fon rokkán.

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjaként minden évben a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén szakmai bemutatót tart. Rendszeresen részt vesz népi iparművészeti pályázatokon: az Élő Népművészet Kiállításon 2010-ben Arany oklevelet, 2015-ben Gránátalma-díjat kapott.

Alkotásaival bemutatkozott külföldön is: többször járt Szerbiában, középkori fesztivál díszvendége volt Olaszországban, Németországban Munkeboe skanzenjében a Magyar hetek rendezvényén mint kiállító és mesterséget bemutató kézműves volt jelen. Aktuális munkái megtekinthetőek a Bene Ircsi fonodája Facebook oldalon.

Folyamatosan képezi magát, jelenleg a Hagyományok Házában tanul népi bőrműves szakon. Célja a kosárfonás és a bőrművesség összekapcsolása a hagyományokon alapuló, a mai környezetbe beilleszthető tárgyakban.

Díjak, elismerések

2006 VIII. Országos Mesterségek Művészete Pályázat – II. díj
2008 Népi iparművész cím
2009 IX. Országos Mesterségek Művészete Pályázat – III. díj
2010 XV. Élő Népművészet kiállítás – Arany Oklevél
2012 X. Aranyszalma Kárpát-medencei Szálasanyagfonó Pályázat – I. díj
2015 XI. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat – I. díj
2015 XVI. Élő Népművészet Kiállítás – Gránátalma díj