Bodóné Ungvári Éva

Bodóné Ungvári Éva alkotó

Mesterség

vászonszövő

Ismertető

Hobbiszövő, vászonszövő. Közel 30 éve informatikával foglalkozik: folyamatos változás, új megoldások, problémamegoldó gondolkodás, 21. századi technika, stressz közepette. 

Néhány éve elvégezte a népi játszóház-vezető tanfolyamot, hogy Hollandiában élő unokáinak hitelesebben tudja átadni a magyar népi kultúrát. Fia holland nőt vett feleségül, négy gyermekük született. 

59 évesen kezdett el szőni hobbi szinten, heti egy alkalommal, heti két órában. A szövés meghozta számára a megnyugvást, kikapcsolódást, hiszen visszatért a hagyományokhoz, az elmélyült alkotáshoz. 

Az autentikus népi vászonszövött textilek a nagymamájára és édesanyjára emlékeztetik, titkos vágya, hogy unokái is ilyen meleg érzéssel gondoljanak majd rá, amikor egy általa szövött anyagot vesznek a kezükbe. 

Miközben az autentikus darabok lenyűgözik, teljesen nyitott a mai színes, modern szövésű anyagokra is. Meggyőződése: a szövést is újra kell gondolni, ha élővé akarjuk tenni. Az autentikus textilek mellett szívesen kísérletezik színes ruhaanyagok szövésével. Menye hobbivarrónő, ruhákat varr belőle - így lesz még élőbb a kapcsolat a magyar nagymama és unokái között. 

Díjak, elismerések