Szelesné Kása Ilona

Szelesné Kása Ilona alkotó

Mesterség

tojásíró

Ismertető

Alkot, tanul, tanít.

A tojásírás az egyik kutatási és tevékenységi területe. A legősibb technikával – méhviasszal – írja elődeink és azok újraalkotott mintavilágát a tojásra.

Az írókázott tojások mellett levélrátétes hímeseket is készít. Saját nevelésű és gyűjtésű hazai növényekből állítja elő hímesei színezőanyagát. Amiben újat tud alkotni e témában elődeinkhez képest: a hímestojás kiürülése (már nem főtt tojásra dolgoznak) lehetővé tette, hogy nem élelmi jellegű festőnövényeket is használjon. Tehát új, de természetes színeket tud hímesein megjeleníteni.

Művészeti és pedagógiai tanulmányait a Kaposvári Egyetemen végezte. Dániában ösztöndíjasként, a Skals-i Design og Haandarbejdsskole-ban tanulhatott több kézműves mesterséget.

Az alkotói munka mellett művésztanárként elkötelezte magát a hímestojás-készítés terjesztése mellett. 1989-től tanítja a mesterséget diákoknak, felnőtteknek.

NIT zsűritag.

Létrehozója a SzínesKert mintaprogramnak Lakiteleken. A programban öko festőnövényes kertet hoztak létre a diákokkal, és ezeket használják fel kézműves tevékenységeikhez, például tojásfestéshez.

Alkotó tevékenységét beválasztották a Megyei Értéktárba.

Díjak, elismerések

Népi Iparművész

Népművészet Ifjú Mestere, állami kitüntetésben részesült alkotó

NIT zsűritag

Emberi Erőforrások Minisztériuma-Elismerő Oklevél-Kiemelkedő szakmai tevékenységért, 2018

Népi Ékszerkészítő Pályázat: díjazott alkotó, 2002

Közművelődési-díj Lakitelekért, 2001

Gránátalma díj, 2000

Pro Renovanda Cultura Hungarie Alapítvány meghívásos pályázat: I. díj, 1997

V. Népi Mesterségek Művészete Pályázat: I. díj, 1996

Helyi Értéktár tagja, 2016

Megyei Értéktár tagja, 2018