Újabb komatál közösséggel gyarapodott Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Művelődési Intézet országos felhívására, miszerint élesszük újjá a komatál szokását és minden hagyományt, ami hozzá tartozik, egyre több közösség csatlakozik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Az újonnan alakult komatál közösségek szívesen gondolnak vissza erre a tradícióra, mely megmutatja a közösségek erejét és gesztusát a gyermeket váró család felé.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében immár a második komatál közösség vehette át azt a népművészek által készített kosarat, amely tartalmazza a szükséges cserép ételhordót, komakendőt amellyel a későbbiekben meglátogathatják az anyukát újszülött gyermekével.
komatal_kozosseg_borsod_2_emleklap
 
A helyi igazgatóság szakmai munkájának köszönhetően ez év elején a Szerencsi járásban található Megyaszón az Általános Művelődési Központ munkatársai által alakult a Megyaszói Komatál Közösség, akik a település újszülöttjeit várják  majd ezzel a hagyománnyal.
komatal_kozosseg_borsod_3
A január 17-én Vincze Szabolcsné, intézményvezető által átvett kosárban Gulyás Magdolna Galgamenti komakendője és Gécziné Bankus Zsuzsanna Sárospataki díszítésű négyrészes cserép ételhordója került. A míves alkotások előreláthatólag több édesanyát is megörvendeztetnek majd, hiszen a Megyaszói Komatál Közösség egész évben várja az újszülötteket.

A komatálba a borsodban elterjedt ételekkel látogatják majd az édesanyákat, melyek receptjeit később találhatják meg a Komatál Program honlapján. A szervezők ezúton mondanak köszönetet a megyaszói közösségnek és természetesen várják a további komatál közösségek jelentkezését!

Szóljon hozzá!