Tatabányai ifjúsági komatál közösség

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága ifjúsági komatál közösséget hozott létre az ifjúsági korosztály megszólításával és bevonásával a Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programjába, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködésben jöhetett létre.

A projekt együttműködő partnere Komárom-Esztergom megyében a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája lett. A projekt során az együttműködő iskola bevont tanulói ifjúsági komatál közösséget alakítottak, majd a programnak megfelelően 12 napon keresztül látták el étellel az iskolájuk egy volt tanulóját, illetve családját.
tata_ifj_1
A február közepén indult projekt első alkalmán érzékenyítő foglalkozással várták a fiatalokat, amelyen a Nemzeti Művelődési Intézet és a megyei igazgatóság tevékenységének megismerésén túl sor került a megyei komatálhagyományok bemutatására is.
tata_ifj_2
Busa Mónika, a tatai Kuny Domokos Múzeum etnográfusa beszélt a hagyományról, a kitételeiről, illetve bemutatott a közösség számára a komatálhoz kötődő tárgyakat is. Az interaktív bemutatót követően egy Kahoot! kvízzel mérhették össze tudásukat a résztvevők a gasztronómia témakörén belül.
tata_ifj_3
A projekt második alkalmán az ételfotózásról, annak trükkjeiről, illetve technikai feltételeiről tanultak a jelenlévők. A gyakorlatban is kipróbálták a tanultakat, melyeket a komatálak fotózásához is felhasználtak a Komatál Program által meghatározott 12 napon át.
A program kapcsán a Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságon a közösség képviselői vették át a komatál csomagot 2020. február végén. Edelmayer Zsolt, megyei igazgatóhelyettes nagy örömmel köszöntötte a komatál közösség képviselőit, a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája munkatársait.
tata_ifj_4
Mindezt követően az iskola diákjai két és fél héten keresztül minden nap készültek étellel a gyermekágyas családnak. Patakiné Slezák Ágnes, az iskola vezetője, valamint Kovács Gábor és Liczkiné Müller Melinda szakmai igazgatóhelyettes lehetővé tették, hogy a komatál közösség tagjain túl négy végzős osztály is részt vehessen a projektet kísérő programokon. A végzős osztályokból verbuválódott csapat Szabó Zoltán vezetésével 12 napon keresztül látta el meleg étellel a családot.
tata_ifj_5
A fiatalok a projekt zárására készülnek, melyen egy kiállítás mellett az iskola teljes közösségének bemutatják a Komatál Programot és a projekt során átélt élményeiket, tapasztalataikat.

Jáger Dávid Tamás

Szóljon hozzá!