Számos családhoz juthat el Borsod-Abaúj-Zemplén megye legújabb komatálja

Már az év első hónapjában új komatál közösséget köszönthet Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete pályázott, amivel értékes kézimunkákat nyert el.

A megyei igazgatóság 2021. január 20-án átadta a népművészeti termékeket. A csomag tartalmazott kétféle debreceni szűrrátétes bortartót, melyet Torba Ildikó, kétszeres Magyar Kézműves Remek Díjas szűrrátét készítő varrt, egy komakendőt, amely Szádvári Melinda hímző által készült és egy leveses szilkét, amit Bakonyi Róbertné Kapitány Mária Népi Iparművész tervezett és készített el.

Az egyesület küldetésének tartja a megyében élő alkotók támogatását. A komakellékek kijelölésénél arra is figyeltek, hogy a termékek egy részét helyi, vagy környékbeli kézművesek, iparművészek készítsék. Így került kiválasztásra mind a komakendő, mind a leveses szilke.

A Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete 1991-ben alakult meg, jelenleg 85 család tagja a szervezetnek, összesen 350 gyermekkel. Az közösség jelen állás szerint 8 gyermek érkezését várja 2021-re, az évben az első baba már meg is született, így a komatárgyak átadása éppen időben történt. „Örömmel értesültünk arról, hogy milyen sokan várnak kisbabát. Ezen az örömhíren felbuzdulva érett meg bennünk a régóta dédelgetett gondolat, hogy megalakítsuk a Komatál Közösséget Egyesületünk családjai között”- fogalmazott Bak László, a szervezet elnöke, aki azt is elárulta, azon dolgoznak majd, hogy a kapott komatálból és a vele járó 12 napig tartó figyelmességből a lehető legtöbb kismama részesülhessen. A megalakult komatál közösségük az egyesület motorjának számító vezető tagokból állt össze, akiknek nem titkolt szándékuk népszerűsíteni a régi hagyományt, hogy minél több család kedvet kapjon a gondoskodó szeretet gyakorlásához.

 

Mezei Anna

2021.01.26.

Szóljon hozzá!