Őrtilosi komatál közösség

A Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programja az elmúlt év végén indult az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. A program kapcsán a Somogy Megyei Igazgatóságon az elmúlt héten egy ajándékcsomag átadása valósult meg.

Kovácsné Lovász Henriett megyei igazgató nagy örömmel köszöntötte a komatál közösség vezetőjét, akik vállalták az újszülött családjával, barátaikkal összefogva, a hagyomány felélesztését, ezért 12 napon keresztül meleg étellel látják el az ifjú anyukát. A segítségnyújtásnak ez a formája a közösség összetartó erejében, az odafigyelésben, a törődésben és a gondoskodásban rejlik. Az ételek az anyatej szaporodását célzó, általában kímélő, kevesebb fűszert tartalmazó, könnyen emészthető főételekből, süteményekből, gyümölcsökből összeállított ételsorok, melyet a közösség tagjai elkészítenek, és a komatálakban eljuttatják az újszülött családjához.

komatal_csomag_atadas_somogy_1

 

Az őrtilosi komatál közösség nevében Kelei Zita polgármester asszony vette át a csomagot, mely egy mezőtúri fedeles komatálból, a Rozmaring Hímzőkör asztalterítőjéből és egy tálcakosárból állt.  Az ajándékokat népművészek készítették.

Kovácsné Lovász Henriett

Szóljon hozzá!