Megalakult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a harmadik komatál közösség

A Nemzeti Művelődési Intézet komatál közösségek számára kiírt pályázatára Borsod-Abaúj Zemplén megyében ezidáig  két település jelentkezett, azonban márciusban egy újabb településsel, Sajókeresztúrral bővült a közösségek száma.

A Komatál Programban a Nemzeti  Művelődési Intézet három népművészeti alkotást juttat el olyan csoportokhoz, akik vállalják, hogy tizenkét napon keresztül ellátják azokat az anyukákat és családjukat, akik gyermekáldással gazdagítják a települést. A Komatál Program egyik üzenete is arról szól, hogy a nők vállalják fel az anyaság szerepét, azzal a csodálatos élménnyel gazdagodva, hogy egy gyermek nő fel mellette!
sajokeresztur_1
A népművészeti alkotások visszaidézik azokat a korokat, amikor a mázas edényeket még ünnepi alkalmakkor használták, ezzel is jelezve, hogy egy gyermek születése milyen felemelő, nemcsak a család, hanem a közösség számára is. Az edényeket Szűcs Andrea fazekas és Chlumetzky Ildikó fazekas népi iparművészek, a komakendőt pedig a Hajdúsámsoni Öltögetők Klubja készítette.
sajokeresztur_2
Szűcs Andrea fazekas, 2000-ben megkapta a Népi Iparművész címet, 2002-ben Népművészet Ifjú Mestere lett.  Az általa készített négyrészes fekete írókázott komatál is része az igényelt komatál csomagnak.

sajokeresztur_3
Chlumetzky Ildikó fazekas 1982-ben kapta meg a Népi Iparművész címet, 1999-ben pedig Nyíregyházán a Mesterremek díjat. Sajókeresztúrra a zöld színű kalácsos tála került. A megpályázott harmadik termék egy komádi fehér hímzéses komakendő mátka ajándék, amit Hajdúsámsoni Öltögetők Klub tagja, Varga Istvánné készített. A komakendő tervezője, a klub vezetője Dobosné Hajdú Anikó, hímző népi iparművész, hímző oktató és nemezkészítő volt. A helyi komatál közösségek elképzelése, hogy a településeken több, a közeljövőben szülő anyuka is részesül majd azokból a finom ételekből, amelyeket ezekben a szép alkotásban visznek el számukra. Sajókeresztúr Önkormányzata is csatlakozott az összefogáshoz, miszerint a tizenkét napos gyermekágyas kiszolgálásból öt napot magára vállalt, ezzel is üdvözölve a község legfiatalabb tagjait. Ezt Kollár Miklós polgármester úr jelentette be, amikor átvette a komatálat.
sajokeresztur_4

sajokeresztur_5

A komatál csomag átadása a  „Nálunk a nők… a nők közösségi szerepvállalása” címmel megrendezett projekt nőnapi nyitó eseményén történt, amelyet a Művelődési Intézet megyei igazgatósága a sajókeresztúri Művelődési Házzal közösen szervezett és bonyolít le egy éven keresztül.

Szóljon hozzá!