Komatálat hoztam, meg is aranyoztam! – Megnyílt a Komatál kiállítás

A családokról és a családi gondoskodás hagyományáról szólt a 2019. április 17–18-a között megrendezett Család és közösség XI. stratégiai konferencia. A konferencia első napján szociológiai, pszichológiai, művelődéstörténeti, felnőttképzési, kutatástörténeti és gazdasági előadások hangzottak el a témához kapcsolódva. A konferencia második napján több száz érdeklődő és alkotó részvételével megnyílt az egyedülálló Komatál kiállítás.

Április 18-án, a konferencia második napján több száz érdeklődő töltötte meg a Lakitelek Népfőiskola Lakodalmas Házát. A Komatál kiállítás megnyitóján és a díjkiosztó ünnepségen szinte minden alkotó és alkotó közösség képviseltette magát.

A Nemzeti Művelődési Intézet, a Lakitelek Népfőiskola, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége összefogásában megvalósuló, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Komatál Program a komatál hagyományának újraélesztését tűzte ki céljául. A tavaly decemberben meghirdetett pályázatra közel 1300 alkotást jeleztek, melyek közül 990 érkezett be és 628 kapott a zsűritől minősítést.

lezsak_sandor

„Műveld a csodát, ne magyarázd” – idézte Nagy László sorait Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke a Kárpát-medencei alkotópályázat díjkiosztóján. Mint elhangzott: sokan táplálták azt a gondolatot, hogy újra kellene indítani a komatál szokását a faluban, a családban és a rokonságban.

dr_beneda_attila

A Komatál Program igazi összefogás keretében tudott megvalósulni és reméljük, hogy idővel még inkább szárba szökken ez a kezdeményezés – emelte ki köszöntőjében Dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

zavogyan_magdolna_2_nap

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntőjében a közösségi művelődés egyik legszebb feladatának és kihívásának a mikroközösségek erősítését jelölte meg. E közösségek adják a társadalom vázát, képezik annak kovászát, ezért fontos, hogy a Komatál Program híre minden családhoz, településhez eljusson.

kardosne_gyurko_katalin

Lelki értelemben is tápláló a komatál, ami mögött mindig egy család található, ahol áldásként tekintenek a gyermekre, nem teherként – mondta többek között a Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke. Hangsúlyozta: a program akkor éri el a célját, ha a tárgyak köré újabb közösségek szerveződnek.

pal_miklosne


A díjkiosztó gála előtt a Komatál Program pályázatának eredményeit és a zsűri részletes értékelését Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége elnöke ismertette.

bagi_ferenc

A kiállítás déli 12 órakor nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, az alkotókat és a kiállított tárgyakat Bagi Ferenc a Lakiteleki Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia plébánosa áldotta meg.


dr_juhasz_katalin
A konferencia délutáni programjában Széll János, etnográfus a fehérvasárnaphoz kötődő népszokásokról, Dr. Juhász Katalin etnográfus a gyermekszülés közösségi támogatásáról és a komatál magyar néphagyományban megjelenő szerepéről tartott előadást.


prohaszka_bela

A konferencia záró előadójaként Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke tápláló és egészséges ételeket ajánlott a komatálakba. A kiállítás 2019. április 18–28. között 10.00–18.00 óráig (a húsvéti négynapos ünnep kivételével) tekinthető meg díjmentesen a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában.

Szóljon hozzá!