Komatálat hoztam – közösségi összetartás Dunavecsén

A Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő partnereivel hirdette meg a „Komatál hagyomány felélesztése” elnevezésű programját, melynek keretében a Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság köszönthette a dunavecsei közösséget.

Fekete Beatrix megyei igazgató és Kary József minőségfejlesztési központvezető nagy örömmel köszöntötte a komatál közösség küldöttségét, melynek központi szereplője egy tíz hónapos fiatalember volt.
dunavecse_1
A közösség tagjai vállalták a születendő gyermek családjával, barátaikkal összefogva a hagyomány felélesztését, hogy tizenkét napon keresztül meleg étellel látják el az ifjú anyukát. A segítségnyújtásnak ez a formája a közösség összetartó erejében, a törődésben és a gondoskodásban rejlik. Az ételek könnyen emészthető főételekből, süteményekből, gyümölcsökből állnak, melyeket a közösség tagjai elkészítenek, és a komatálakban eljuttatnak az újszülött családjához. Fontos az egyeztetés, hogy ki, mikor, mit visz a család számára. A Komatál Program kiemelt közösségépítő jelentőséggel bír.
dunavecse_2
Nemeskovács Barbara férjével a nagyvárosból kiköltözve talált új otthonra és új barátokra Dunavecsén. Grabant Bajnok Marikával komatál nélkül is gondoskodnak egymásról: egyikük húsételekkel, másikuk süteményekkel kínálja kedves szomszédját. A komatál közösséget Barbara öccsének családjába érkező újszülött tiszteletére hozták létre.

Fekete Beatrix

Fotó: Barna Albert
 

Szóljon hozzá!