Komatálat hoztam – egy tárgyalkotó népi iparművész gondolatai

A Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatósága ebben az évben is lehetőséget biztosít a közösségszervező BA szakos hallgatók számára szakmai gyakorlatuk megvalósításához. Idén az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán, kulturális közösségszervezés szakirányon tanuló Kiss Tünde tölti az igazgatóságon a 80 órás szakmai gyakorlatát.

Kiss Tündével régebbi a kapcsolat, hiszen a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjaként 2017-ben oktatóként részt vett a Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja képzésben, amit a Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesület Szövetsége közösen valósított meg. 2019-ben pedig az egyesület több tagjával részt vettek a Művelődési Intézet által kezdeményezett Komatál Program kézműves alkotóknak kiírt pályázatán, amelyen díjazásban is részesült.

A veszélyhelyzetre való tekintettel a gyakorlatos hallgatók számára olyan feladatokat  adtak a kollégák, melyet online módon tudnak teljesíteni. Egyik ilyen feladatként kérték őket, hogy írják meg élményeiket a Komatál Programban való részvételéről.

„Kiss Tünde tárgyalkotó népi iparművész vagyok. Palócföldön, Hollókőn élek és alkotok. Kézművesként a Komatál Program tervével 2018-ban találkoztam először. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője mutatta be nekünk elgondolását, egy NESZ (Népművészeti Egyesületek Szövetsége) taggyűlésen. Majd hamarosan kiírásra került a pályázat, mely szerint első körben kézműves alkotók jelentkezését várták komatál, komakendő és egyéb kategóriában kézműves munkák elkészítésére 2019 tavaszára.”
Kiss_Tunde_komatal_3
De mit jelent a komatál, és van-e még létjogosultsága napjaink társadalmában?

A hagyományos paraszti kultúrában az év jeles napjait, ünnepeit, életük eseményeit az évszázadokon át kialakult hagyományok rendje határozta meg. Ilyen volt a komatál szokása is. A gyermek születését követő gyermekágyas időszakban nagy segítséget nyújtott a komatál vitele a családnak. A kosárba vagy tálba különböző ételek kerültek, mely az egész család ellátására szolgált. Azon túl ez a segítségnyújtás az emberi kapcsolatokat hivatott megerősíteni, az összetartozás jelképe is volt.  A társadalom átalakulásával, sajnos ez a szép szokás is elhalványult.

Napjaink társadalmában, amikor az emberek szinte a virtuális térben élik közösségi kapcsolataikat, nagy szükség van olyan kezdeményezésekre, ami az embereket a valóságban is össze tudja kapcsolni, mint közösség. A Komatál Program is erre ad kiváló lehetőséget. Egy baba születése nagy öröm a közösségben, kiváló alkalom, hogy a barátok összefogjanak, és felelevenítsék ezt a szép régi szokást ez által is szorosabbra fonják baráti, családi kötelékeiket.

A Komatál Program nemcsak egy egyszerű alkotói pályázat volt, hanem túlmutat azon, hiszen az elkészített tárgyak tovább tudnak „élni”, és új funkcióra lelnek egy családban. Minden alkotó számára öröm, ha az általa elkészített tárgy méltó helyre kerül. Erre a pályázatra, minden kézműves nagy szeretettel, odaadással készítette el a munkáit.
Kiss_Tunde_komatal4
Nógrád megyéből négy alkotó vett részt a pályázaton, Benko Pál gyékényfonó, Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás fazekas népi iparművészek és Kiss Tünde. A munkáik nemcsak bekerültek a kiállítási anyagba, hanem Bercsényi Tamás és Kiss Tünde is díjazásban részesültek, melyet Lakiteleken a kiállításmegnyitón vettek át. Kiss Tünde a természetes anyagok közül a kákát választotta, és abból készített kosarat, illetve egy vászonnal bélelt szatyrot. Mindkét tárgy alkalmas arra, hogy élelmiszerrel, ajándékokkal megtöltve egy család ajándékba kapja. Jó látni, hogy különböző közösségek már részt vettek ebben a kezdeményezésben. Ez a program hosszú távon is sikeres lesz, és hozzásegíti az embereket, hogy összetartóbb, erősebb közösséggé kovácsolódjanak.

Kiss Tünde
Fotó: Péter János

Szóljon hozzá!