Komatálat adott át a Nemescsói Karonfogó Komatál Közösség

A komatálnak már az elnevezése is végtelen közvetlenséget, barátságot tükröz. Elég csak arra gondolni, amikor valakit „kedves komámnak” szólítanak. Több ez egy egyszerű emberi kapcsolatnál.

A koma nem rokon, de gyakran több a rokonnál, hiszen ő mindig önzetlenül segít. A komatál hagyományát Vas megyében több néven is illették. Nemescsó asszonyai is tartották a „komaságot”, viszonzást nem várva, segítve a kismamákat.
A komatál egy önzetlen figyelmesség a gyermekágyas anyák iránt: gazdag, tartalmas ebéd, ami nem csupán a kismama szülés utáni kímélését jelenti, hanem azt is, hogy a megfelelő táplálék a szoptatás bőségét, az anya fizikai megerősödését is segítse. Mindezek mellett az édesanya is érzi, hogy egy támogató közösség tagja, a kisbaba pedig egy közösségbe születik bele, mely egész élete során elkíséri.
A Nemzeti Művelődési Intézet országos kezdeményezésére jött létre a Nemescsói Karonfogó Komatál Közösség. Érdemes eltűnődni a néven.  Karonfogó, vagyis karon foglak, segítelek, amíg erre szükséged van. 2020 augusztusában a Szerdahelyi család második gyermekének születése után elmondhatták, hogy „komatálat hoztam”. A népi mondóka szerint „meg is aranyoztam”, azonban itt sokkal fontosabb a fénylő felszínnél az őszinte tartalom.
Akik a szeretet, a törődés, a barátság komái, s természetesen az étel készítői lettek: Mayer Tiborné, Nagy Violetta, Horváthné Nagy Viktória, Nagy Andrásné és Horváth Kira.
A tartalom és a forma, ahogy mondani szokás, itt is tökéletes egységet alkotott. Nádudvari ételhordó, kékfestő komakendő, illetve kékfestő szütyő tartalmazta az erősítő ételeket: a házi gyöngytyúk levest, a rántott csirkemellet, a petrezselymes burgonyát, a darás tésztát, a házi eperlekvárt. Természetesen a finom madártej is megérkezett. Újra felfedezésre kerültek a térség gasztronómiai értékei és a népművészeti eszközök is új funkciót kaptak.
Elmondhatjuk, hogy egy hagyomány újjászületett, amelyben jelen van a barátság, a szeretet, az egymásra való odafigyelés, s természetesen a törődés.
 
2020.10.13.
 

 

Szóljon hozzá!