Komatál Program Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Komatál Program 2019-es indulását követően 2020-ban azt a célt tűzte ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság, hogy a program hírét, küldetését, pozitív tapasztalatait elvigye, közel vigye a születendő családokhoz. Első alkalommal 2020. február 3-án Szolnokon a Városházán kistérségi polgármesteri találkozón több mint 20 polgármester számára mutatta be a Komatál Program 2019-es eredményeit, valamint a megyében elsőnek megalakult komatál közösséget Farkas Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának igazgatója.
 
A 2020-ra tervezett megyei találkozókra Ondok Katalin közművelődési referens hívta fel a figyelmet. Jó lehetőség volt, hogy a települések vezetői elmondhatták saját korábbi tapasztalataikat is a komatál hagyományával kapcsolatban a legszemélyesebb élményekkel együtt.

A program népszerűsítése 2020. február 6-án folytatódott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei statisztikai szakmai napon a Damjanich János Múzeum Verseghy termében Szolnokon. A megye településeinek több mint feléről jöttek el a találkozóra. Ez jó alkalom volt arra, hogy bemutatkozhasson a Jásztelken alakult komatál közösség. 2019-es és 2020-as Komatál Program részleteit ismerhették meg közművelődési intézményvezetők és közösségszervezők. Az élő példa ereje ott helyben motivációt és megerősítést is adott.

A 2020-as megyei program együttműködő partnerével a megyei védőnői szolgálat munkatársaival is elkezdődött a közös munka. Nyitott szívvel és nagy érdeklődéssel fogadták a hírt. Meghívták Ondok Katalint, hogy a védőnők rendszeres negyedéves találkozóján személyesen mutassa be hogyan indult 2019-ben a Komatál Program, mik a tervek 2020-ra. Február 20-án a megyeszékhely védőnői majd február 21-én a teljes megye vezető védőnői értesülhettek a programról.

Mind a négy program záró gondolataként a résztvevők lehetőséget kaptak arra is, hogy a program személyes bemutatására bármelyik település kis közösségéhez a megyei igazgatóság munkatársa szívesen „házhoz megy”.

Ondok Katalin

Szóljon hozzá!