Komatál közösségi nap Hajdú-Bihar megyében

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságán 2020. október 14-én Komatál közösségi napot tartottak, ahol több szervezet is képviseltette magát.

Jelen volt a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének hajdúszoboszlói képviselete, a NOE Családi Kör Egyesület Nyíregyházáról, a Tiszavasvári Nagycsaládosok Egyesülete, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete, az Együtt – Egymásért Nagycsaládosok Egyesülete Hajdúdorogról, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, valamint két nemrég alakult Komatál közösség képviselői Gáborjánból és Mikepércsről.

A találkozó célja a Komatál program népszerűsítése mellett a közösség és hagyományteremtés volt azzal a szándékkal, hogy közösségépítő folyamatokat indítson el a településeken.  Angyal László megyei igazgató köszöntője után Dobosné Hajdú Anikó, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület képviseletében a Komatál hagyomány Hajdú-Bihar megyében címmel tartott előadást. Az országos jó példákat, receptötleteket R. Simor Katalin megyei referens mutatta be.

Ezek után a megalakult komatál közösségek mutatták be eddigi tevékenységüket. A mikepércsi, gáborjáni és hajdúdorogi közösségek egyaránt arról tudtak beszámolni, hogy milyen sikeres a program. Mindannyian fontos közösségépítő folyamatnak tartják a Komatál programot és legalább olyan fontosnak a hagyományteremtést is. A program végén, a kötetlen beszélgetés során mindenkinek volt egy érdekes története, vagy egy jó komatál-receptje, amit megosztott a többiekkel. Abban is megállapodtak, hogy novemberben Hajdúdorogon találkoznak újra az Együtt – Egymásért Egyesületnél, ahol térségi fórum keretében tovább népszerűsítik a Komatál programot.

2020.10.15.

komatál nap

Szóljon hozzá!