Kerek számhoz érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén megye komatál közösségeinek száma

2021. július 27-én a 10. komatál közösségnek adta át a pályázati úton elnyert komatermékeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság.

Kenézlői Komatál Közösséget Kenézlő és Zalkod községek együtt hozták létre. 

A két település összefogásának célja az volt, hogy az alacsony lakosságszámú Zalkod is bekapcsolódhasson a Nemzeti Művelődési Intézet programjába, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével indult el.

Zalkod és Kenézlő községek közös önkormányzatot, közös védőnői szolgálatot működtetnek és a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretein belül azonos közművelődési asszisztens látja el a két településen a szakmai feladatot, így egyértelmű volt az összefogás.
Jelenleg öt várandós kismama van, három kenézlői, kettő zalkodi, akik már biztosan részesülhetnek a komatálazás hagyomány nyújtotta finomságokban, figyelemben és kényelemben minimum 12 napon keresztül.

„A komatálat vándortálként szeretnénk hasznosítani, mely közösségünk összetartó erejét, a településen élők segítségnyújtását és egymás iránti figyelmességét szimbolizálja.” – fogalmazott Horváthné Nagy Andrea, közművelődési asszisztens.
A komatál közösség tagjai aktív és nyugdíjas korú nők, a települések meghatározó, köztiszteletben álló személyei, akik fontosnak tartják a segítségnyújtást, a közösségeket és a hagyományt.

kenezlo_komatal_kozosseg1

Kenézlői Komatál Közösség egy óbányai komatálat, mely Rács Róbert kerámiája, egy békési hímzéssel készített komakendőt, mely Lukács Eszter Mária alkotása és Bakó Ildikó hímestojásait választotta. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság szerette volna emlékezetesebbé tenni a komakellékek átadását, megünnepelni a megye 10. közösségét. Ennek okán Oklevelet adott át, mely egyfajta elismerésként szolgál, illetve más, még csak gondolkodó közösségeknek motivációt adhat a megalakulásra.

kenezlo_komatal_kozosseg2

Horváthné Nagy Andrea, közművelődési asszisztens

Mezei Anna, módszertani referens

2021.07.29.

Szóljon hozzá!