Felhívás komatál közösség létrehozására

A kormányzat családbarát intézkedéseivel összhangban a Komatál Program új szakaszba lépett. Az alkotói pályázat és a kiállítás után most elérkezett az idő, hogy az újdonsült, vagy újabb gyermekkel gyarapodó családok részére komatálat és komakendőt igényelhessenek a komatál közösségek. A program legfiatalabb érintettjei még csak pár naposak lesznek, sőt lehet, hogy csak „pár órásak”, azonban máris elmondhatják magukról, hogy különleges képességgel rendelkeznek: a közösségépítés erejével.

A Komatál Programban résztvevő mikroközösségek ugyanis arra szerveződnek és köteleződnek el, hogy a hagyomány szerint 12 napon át étellel látnak el egy családot, ahol kisbaba született. Ezzel nemcsak hogy újrateremtik és megerősítik a hagyományt, és segítik a gyermekágyas kismama és ezáltal kisbabája első napjait, de rögtön bevonják a családot és az újszülöttet is a közösségi életbe.

A Nemzeti Művelődési Intézet programja az elmúlt év végén indult az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével.

A program elsődleges célja a közösség- és hagyományteremtés, valamint a Komatál Programban résztvevő népi kézművesek felkarolása, alkotásaik népszerűsítése. A program további célja, hogy közösségépítő folyamatot indítson el a településeken azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülöttek érkezésére, együtt, közösen tervezzék meg a gyermekágyas édesanyáról és családjáról való gondoskodás folyamatát.

A Nemzeti Művelődési Intézet és partnerei által korábban meghirdetett alkotói pályázatra 281 alkotó és alkotói közösség jelentkezett a Kárpát-medencéből. A zsűrizett pályaművekből 628 alkotás volt megtekinthető a Lakitelek Népfőiskolán megrendezett Komatál Konferencián és Kiállításon 2019 áprilisában, ahol a komatálon kívül az étel vagy kenyér letakarására szolgáló komakendővel és a hagyományhoz köthető ajándéktárgyakkal (játék, ruha, kosár) készültek a Kárpát-medencei népi kézművesek.

A komatál közösségek a programban való részvételkor a fent felsorolt három kategóriából igényelhetnek majd egy-egy portékát. A komakellékek igénylésének feltétele, hogy a közösség vállalja 12 napig a kiválasztott családról való gondoskodást, valamint, hogy az étel átadását szöveggel és képekkel is dokumentálja, továbbá, hogy a recepteket a program honlapján megosztja – ötleteket adva a további résztvevőknek, érdeklődőknek.

A térítésmentes komatálak és komakellékek igénylése egy erre a célra szolgáló adatlap komatal@nmi.hu e-mail címre történő megküldésével, míg a komatálak és komakellékek kiválasztása a www.komatalprogram.hu internetes oldalon keresztül történik.

A felületen a rokoni, baráti, szomszédsági közösségeknek nyújtott, jelen felhívás útján elnyerhető termékeken kívül hamarosan megvásárolható termékek is elérhetővé válnak.  

Mit kell tennie a közösségnek, ha térítésmentesen, a program keretein belül szeretne hozzájutni a komakellékekhez?

 1. Hozzon létre egy komatál közösséget!
 2. Olvassa el a részletes csatlakozási felhívást!
 3. Töltse ki a letölthető Adatlap és nyilatkozat elnevezésű űrlapot a komatál igényléséhez, és küldje el a komatal@nmi.hu e-mail címre.
 4. Várja meg kollégánk értesítését az elbírálásról.
 5. Válassza ki a weboldalon, hogy a katalógusból milyen pályázati termékeket igényel. (Minden komatál-közösség összesen három terméket igényelhet: egy komatálat, egy komakendőt és egy egyéb tárgyat.)
 6. Egyeztesse le a komakellékek átvételének időpontját és helyszínét. Majd vegye át azokat.
 7. Gyűjtsön ötleteket, recepteket!
 8. Várja meg a megajándékozandó gyermek megszületését.
 9. Regisztráljon a weboldalon a Komatál Közösségek menüpontban.
 10. Töltse fel az első komatál átadásának fotóit.
 11. Már aktív regisztrációval frissítse a közösség adatlapját az átadás egymást követő 12 napján egy-egy fotóval.
 12. Küldje be receptjeit a receptgyűjteménybe (komatal@nmi.hu)!

A Nemzeti Művelődési Intézet és a program elindító szervezetek sok szeretettel várják az alakuló komatál-közösségeket! Legyenek részesei egy hagyomány újraélesztésének! Köszöntsék egészséges, tápláló és finom étkekkel a családokat!

Az igényléshez kapcsolódó letölthető dokumentumok:

 1. Felhívás
 2. Adatlap és nyilatkozat a komatál-igényléshez
 3. Receptadatlap
 4. Adatvédelmi tájékoztató
 5. A Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságainak címlistája

Szóljon hozzá!