Egyre népszerűbb a komatál hagyománya Pest megyében

 

Újabb közösség gazdagodott népművészeti alkotásokkal a Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programjának köszönhetően. Ezúttal Perőcsény község kapott lehetőséget a népi hagyományok felelevenítésére.

 
Perőcsény az Ipoly völgyében hegyek és dombok közt található, vendégszerető lakói nagy figyelmet fordítanak a népi értékek és hagyományok őrzésére. A helyi közösség jó viszonyt ápol a környező falvakkal, gyakran látogatnak el szomszédjaik kulturális rendezvényeire.
 
Csetneki Csaba vette át a komatálat, aki beszámolt többek között arról is, hogy a népművészeti alkotások – amikor épp nincsenek használatban – a Kovács-Sebestyén Józsefről elnevezett téren található tájházban kerülnek majd kiállításra, amely a lakosság összefogásával épült és újult meg.
 
A Komatál Program kiválasztott tárgyait 2021. február 26-án adta át Czipperer Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának vezetője, mely már vasárnap eljut egy perőcsényi családhoz, ahol már készülnek az újszülött érkezésére. A Komatál Perőcsényben már élő hagyomány, itt a helyiek egy hónapon keresztül látják el finomságokkal a gyermekáldással érintett családot, és viselik gondját a leendő édesanyának.
 
A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatósága gratulál a közösség összetartásához, sok boldogságot és örömet kíván a születendő gyermeknek és családjának. A programra való pályázás továbbra is nyitott, az igazgatóság várja a közösségek jelentkezését.
 
 
 
2021.02.26.

Szóljon hozzá!