Bővülnek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei komatál közösségek

Mályi és Tiszakarád csatlakozásával immár hat közösség gondoskodik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében saját településének legújabb lakójáról és anyukájáról. Mályiban, ahol a helyi komatál közösséget Juhász Eszter, a mályi Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtár megbízott intézményvezetője fogja össze, családról családra vándorol majd a komatál. Tiszakarádon viszont az első családnál maradnak a népművészeti alkotások, kiegészítők.

A pályázat útján elnyert gyönyörű nádudvari alkotás és a kiegészítők átadására először Mályiban került sor, október 12-én. Az igazgatóság munkatársai - Tóth Csaba a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója és Mezei Anna módszertani referens - Bodola Huba alpolgármester úrral, Kálmánczi Judit védőnővel és Juhász Eszterrel személyesen adták át a komatálat. Az október 5-én született Tucsa Balázs és szülei, Balajti Adrienn és Tucsa József örömmel fogadták a finomságokkal megtelt kerámiatálakat.
A cigándi járásban található községben, Tiszakarádon Dolgos Ferenc, a Kántor Pál Művelődési Ház intézményvezetője fogja össze a közösséget Battáné Sipos Erika védőnő segítségével. Az igazgatóság munkatársai - Tóth Csaba megyei igazgató és Mezei Anna módszertani referens - október 19-én adták át a komatárgyakat.
A település legifjabb tagja, Oláh Csenge édesanyjával, Oláhné Iván Csillával és testvérével érkezett a művelődési házhoz, ahol közös fotókészítés és kellemes beszélgetés kíséretében vették át a pályázott termékeket.
A közösség jelenlévő tagjai jelképes előételként pogácsával töltötték meg a komatálat, amelybe hamarosan tizenkét napon keresztül egészséges, tápláló, főtt ételek kerülnek majd. Az igazgatóság folyamatosan generálja a komaközösségek megalakulását, segíti aktív működésüket. A közeljövőben remélhetőleg még több településre kerülnek majd ilyen csodaszép alkotások, amelyeket finomságokkal töltenek majd meg a megye számos településén létrejött közösségek.

 

2020.10.28.

Szóljon hozzá!