Befejeződött a Komatál – nagyanyáink öröksége elnevezésű program

Utolsó alkalommal találkoztak a programsorozat résztvevői a szekszárdi Heinek Ottó Közösségi Házban, ahol a bonyhádi komatál ételeinek elkészítésében vettek részt. Bonyhádon is az volt a szokás, hogy szülés után az édesanyának és családjának tartalmas, bőséges ételt vigyenek a komák, viszont itt vallásonként eltérő volt a hagyomány. A katolikus közösségben a komaasszony egyetlen egyszer, a szülést követő első napon vitte az ételt a családnak; az evangélikus és református közösségekben ez több napon át tartott.

Ez alkalommal csirkéből készült húsleves készítettek Szekszárdon, sok zöldséggel, zellerrel, paradicsom, paprika hozzáadásával, borssal, szegfűborssal ízesítve. A főtt húshoz meggymártás és foghagymaszósz készült. Ezt követően besózott lisztben megforgatott hirtelen átsütött, majd vaslábasban megpárolt fokhagymával ízesített tarja és hozzá főtt megpirított krumpli került a tányérokba. Desszertként pedig tuthenkrepl - élesztővel gyúrt speciális eszközzel készített olajban kisütött fánk (kürtösfánk) - készült, melyet fahéjas porcukorba forgattak bele.
 
A programsorozat összegzéseként elmondható, hogy mindegyik település sváb főzési hagyományára jellemző az egyszerűség, a háztartásban előállított, megtermelt alapanyagok felhasználása. A főtt húsokhoz elkészített szószok és mártások változatossága feltűnő volt. Ha még azonos mártás is készült egy-egy alkalommal, az ízvilága teljesen más volt.  A sütemények elkészítésének sokszínűsége pedig új ismeretet adott a résztvevőknek.
 

2020.10.06.

Szóljon hozzá!