A nyolcadik közösséghez is megérkezett a komatál

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyre nő a komatál közösségek száma. Februárban már nyolcadik alkalommal adott át komatermékeket az igazgatóság, melyek ezúttal hejőkeresztúriakhoz kerültek.

 

Dr. Szabó Gábor képviselte a Hejőkeresztúri „rokonok” Komatál Közösséget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságon. Verseghy Ferenc habán komatálját, Petrovics Nikolett komakendőjét és Csíkné Bardon Réka csuhéval bekötött borosüvegét vette át. A kapcsolattartó elmondta, hogy több helyről hallott már a Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programjáról, többek között a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületétől, melynek ők maguk is tagjai. Amikor az egyesülethez is megérkeztek a megpályázott termékek, Gábor úgy döntött, a rokonaival ő is jelentkezik a programba, saját közösségüket létrehozva. A névválasztás tehát nem véletlen, tényleg a családtagokból alakult a 11 fős Hejőkeresztúri „rokonok” Komatál Közösség.

„Célunk, hogy a későbbiekben ne csak a rokonságból legyenek tagjaink, hanem Hejőkeresztúrban bárki csatlakozhasson hozzánk, aki itt él – vagy igazoltan kötődik a településhez – és azonosulni tud a célkitűzéseinkkel. Közösségünkhöz személyes ismeretség alapján lehet csatlakozni, minden belépni vágyó családot megismerünk és velük elbeszélgetünk. A kapott komatálat minél többször szeretnénk használni és benne az újszülöttet nevelő családoknak az ételt, italt napi szinten elvinni. Ezeket jelenleg egy család oldaná meg, de tervezzük a bővülés után vándortállá alakítani, mely során minden család 1-2 alkalommal főzne az újszülöttet vállalókra.” – mondta Dr. Szabó Gábor

 

 

A család erdélyi gyökerekkel is rendelkezik, ezért szeretnének az ottani „rokonokkal” testvéri Komatál Közösségként működni a jövőben.

Az alapító tagok:

Dr. Szabó Gábor, Szabó Dorottya Erika, Szabóné Sz. Mária, Szabó Bíborka, Szabó Réka, Szabó Kincső, Szabó Nóra, Szabó Hunor

 

Legkisebb taguk, Szabó Hunor, Gábor és Dorottya gyermeke, aki január 25-én született, négy lánytestvér kisöccsévé vált. Így a Hejőkeresztúri „rokonok” Komatál Közösség mozgatórugója egy ötgyermekes család lett, akik a lehető legnagyobb szeretettel és odaadással nevelik az apróságokat és adják át nekik például a komatálazás hagyományát is.
 
A közösségnek, az indulásuk óta már két család is jelezte, hogy szeretnének csatlakozni, ezért bizonyos, hogy hamarosan kinövi magát a mostani kis, rokoni közösség.
 
 
 
2021.02.19.
Mezei Anna
 

Szóljon hozzá!