„Komatálat hoztam, meg is aranyoztam” − ezúttal Jászfényszarun

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Jászfényszarui Komatál Közösség megalakulásával még húsvét előtt – lassan virágvasárnapra is készülve – 2021. március 26-án elsőként a Farkas-Antrup családhoz látogattak második gyermekük, kicsi lányuk megszületése okán a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság képviselői, Rónyai László megyei igazgatóval.

 
Dr. Farkas Kristóf Vince történész és felesége, német ajkú óvónő immár két gyermek szülei. Részükre vitték el a komatál ajándékokat, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet térítésmentesen biztosított. Így a család ajándéka lehetett egy tatai komatál (nyers alapon, kék rajzolattal és ének idézettel), amely Molnárné Tamás Anetta kerámiája. Egy erdélyi sávolyos komakendő, amely Zsigmond Zsuzsa csipkével szegett nyersvászon terméke, a hímes tojások pedig Mosonyi Éva alkotásai. A kék újragondolt tulipános tojásokon a minta a tavasz ébredését idézi. Technikája hagyományos, forró olvasztott viasszal írt. Festéssel és maratással nyeri el színállását. A mélykék szín pedig eleganciát tükröz.
Ragyogó tavaszi napsütésben a szabadban adták át a közösség első belépő családjának a komatálat, az ajándékokat, melyen jelen volt a Kovács–Pető család is. Komatál-ajándéka az alábbiakból készített kóstolók: orjaleves csigatésztával, tepsiben sült csirkefalatok (csirkecomb, csirkemell sütve, baconben sült csirkemáj), húsvéti kalács, magvas kenyér, padlizsánkrém füstágyon és házi baracklekvár. A receptek hamarosan olvashatóak honlapunkon is. A Bedekovich vászontáskában gyümölcsök, tea és húsvéti édességek voltak. A családfő pedig Tolcsváról Tokaji Furmint késői szüretelésű édes fehér bort kapott a Kovács–Pető házaspár egyedi ajándékaként.
 
 
 
A közösség alakulását a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság kezdeményezte, egy éven át a háttérből segíti a közösséget; a kapcsolattartó Tóth Mercédesz, a Nemzeti Művelődési Intézet közművelődési asszisztense. A helyi programot Jászfényszaru Város Önkormányzata is támogatja.
 
 

Rónyai László, igazgató
Kovács Béláné, Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság
2021.03.30.

Szóljon hozzá!