„Komatálat hoztam, fel is aranyoztam”

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága 2020. február 4-én Pinnye településen Komatál projektje keretében „A helyi komatál hagyománya” címmel műhelyfoglalkozást tartott a település lakossága és közösségei részvételével.

A műhelyfoglalkozás elején Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató előadást tartott a komatálküldés (komálás, mátkálás, vésározás) kétféle szokásáról.  A résztvevők megismerhették egyrészt a   komatálküldésnek azt a szokását, amikor a fiatal lányok szertartásos barátságkötésének megpecsételésére húsvét utáni fehérvasárnap komatálat cseréltek. Megtudhatták, hogy ez a kötelék a mátkák későbbi életében más társadalmi kapcsolatok (keresztkomaság) alapjául is szolgált, egész életre szólt, és gyermekeik születése után keresztkomák lettek.

Komatál_Pinnye-1

A jelenlévők megismerhették a komatálküldés másik múltban gyökeredző hagyományát, célját, mely szerint a gyermekágyas kismamát és családját 12 napon át étellel láttak el keresztszülők, rokonok. A népszokás felelevenítése által közösség és hagyományteremtés a cél, mely hozzájárul a közösségek összetartó erejének és a családi kötelékek megerősítéséhez. A néprajzkutató előadását a Kisalföld Komatál hagyományát bemutató képek mellett más tájegységek – Balatonfelvidék, Moldva – szokásait bemutató fotókkal is színesítette.
Komatál_Pinnye-2
A műhelyfoglalkozás második részében Szűcs Péter megyei igazgató ismertette a hallgatósággal a Nemzeti Művelődési Intézet által elindított Komatál Program lényegét, menetét. Levetítésre került a kisfilm, melyet interaktív beszélgetés és eredeti pinnyei komatál eszközök bemutatása és régi paszitai emlékek felidézése követett.
Komatál_Pinnye-3
Tóthné Boda Éva
Fotó: Tóthné Boda Éva

Szóljon hozzá!